150 години от смъртта на Ангел Кънчев

На 17.03.2022 година се навършиха 150 години от смъртта на революционера Ангел Кънчев, чието име носи професионалната гимназия. Той е роден във възрожденския град Трявна през 1850 година в скромно семейство. Захари Стоянов го описва с думите „сиромашки син“. Последователно учи в родния си град, в град Русе и в Белградската артилерийска школа, с мисълта, че за бъдещата революция ще трябват хора с военно образование. Там той се запознава с други видни революционери сред които са Васил Левски, Любен Каравелов и Панайот Волов. Повлиян от средата и обкръжението си, се записва като участник във Втората българска легия, но след разпускането и подновява учението си. Успява да убеди османското правителство да бъде изпратен в чешкото земеделско училище в град Табор. След завръщането си от там, в Букурещ отново се среща с Каравелов и Левски. През 1871 година получава от Левски задачата да изгради и разшири комитетската мрежа в Северна България. На 5-ти март 1872 година, сега 17-ти /б.а./, Ангел Кънчев опитва да се върне в България, като премине река Дунав с кораб, но е предаден. Посочен от предателя, турските власти се насочват към него за да извършат проверка на документите му и да го задържат, при което той оказва съпротива. Въпреки младостта си, едва 22 годишен, той осъзнава, че без паспорт, ситуацията в която е попаднал и какви последствия могат да настъпят за комитетската мрежа, той слага край на живота си с думите „Да живее България“. Погребан е на следващия ден в гр. Русе като герой. На погребението присъстват голям брой жители на града и околностите, като голяма част от тях са младежи.

Ежегодно на този ден ръководството на гимназията и нейните ученици, тържествено отбелязват годишнината от смъртта на своя патрон.

В началото на събитието кратко слово и обръщение към учениците, направи директора на гимназията г-жа инж. Венета Наковска.

Биографична справка за живота на Ангел Кънчев и стихотворения посветени на него, бяха прочетени от ученици на гимназията.

Събитието продължи с провеждането на викторина, подготвена от учителите за учениците. На правилно отговорилите на въпросите, бяха връчени награди от директора на гимназията.

Тържественото отбелязване на събитието завърши в двора на гимназията, с поднасяне на венец пред паметника на Ангел Кънчев и почитане героизма на младия революционер с едноминутно мълчание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.